Problem with GLTools

lupino's picture

I downloaded GLTools plugins and i put the file in "Library/Graphics/Quartz Composer Plug-ins". when i start QC they don't appear in the "Patch list". I'm on a macbook pro 1,86 GHz and i use Leopard. Are those plugins compatible with Leopard? Or maybe i must do any particular thing (that i don't know) in order to use GLTools?

thank you in advance for your replies

Comment viewing options

Select your preferred way to display the comments and click "Save settings" to activate your changes.

cwright's picture
wrong path

/Library/Graphics/Quartz Composer Patches/ is the correct directory :)

lupino's picture
nothing happens :(

i haven't that folder i found "Library/Graphics/Patches" i put GLTools in this folder but nothing happens so i created "/Library/Graphics/Quartz Composer Patches" and i put there GLTools and again nothing happens when i search for this plug in in the patch list it doesn't exist (i looking for it using key words like "kineme" or "GL")

any other suggestion?

cwright's picture
hmm..

~/Library/Graphics/Quartz Composer Patches/ maybe? That's where all of mine are.

Wait. /Library/Graphics/Patches?! That's Tiger (10.4), right? You'll want /Library/Graphics/Patches in that case (and, you'll need Tiger-supported plugins. Most of the beta stuff isn't happy on Tiger anymore... still working on backporting recent changes to Tiger.

lupino's picture
i'm on leopard ... osx 10.5

i'm not on tiger (10.4) i'm using leopard (10.5) and i found the folder "/Library/Graphics/Patches" but not the folder "/Library/Graphics/Quartz Composer Patches"

anyway, i installed leopard over tiger not a NEW installation

maybe it forced to mantein old folders.... i don't know....

uff!!

however, do you confirm to me that GLTools work fine under Leopard?

p.s.

thank you so much for your help

cwright's picture
Beta works on leopard, Release on Tiger

It works on leopard, at least in ~/Library/Graphics/Quartz Composer Patches/ (just in case, the ~ means /Users/[my user name]/... you probably know this already though.)

Are you using the beta, or the release version? The beta only works on Leopard, and the release only works on Tiger (QC-Leopard changes how OpenGL stuff is handled internally a bit, which is why it doesn't just work.)

lupino's picture
tryed the beta but nothing

probably i downloaded the release, but now i tryed with beta version i got GLTools-20071110.zip i unzipped it and i tryed to put it in

/Library/Graphics/Patches /Library/Graphics/Quartz Composer Patches /Library/Graphics/Quartz Composer Plug-ins ~/Library/Graphics/Patches ~/Library/Graphics/Quartz Composer Patches ~/Library/Graphics/Quartz Composer Plug-ins

i made all temptatives all version (release and beta) in all those folders

but nothing happens

i think i could install leopard on a format partition and not over tiger maybe this is the reason for that GLTools doesn't work on my mac

cwright's picture
no idea

I just tried the beta (in place of my current build) in /Lib... and ~/Lib... and it worked on both places.

By chance, do you have the 10.5.1 update? (I've not upgraded, maybe the update changes something in QC? The release notes didn't mention anything, but I've been holding off till I have time to image my current installation just incase) -- I'll try to take a look at this this week.

Can you check QC's build/version number? should be 3.0/63.

can you also try a couple other patches (betas for leopard)?

could you check Console.app to see if it's generating any warnings or messages?

Try manually looking through the patch creator's list; The names probably won't match any searches you've performed (GL is in the Category name, as is Kineme). So, Search by category for "Kineme", description for "kineme.net", or maybe by name for "quad" or something, just to see if it turns up something.

lupino's picture
only GLTools has troubles

By chance, do you have the 10.5.1 update?

yes, i've 10.5.1

Can you check QC's build/version number? should be 3.0/63.

yes, it is 3.0/63

can you also try a couple other patches (betas for leopard)?

i tryed "TexturePatch-200710311246.zip" and it works fine. i put it in "/Library/Graphics/Patches/Quartz Composer Patches" it added 25 new patches in my patch list in the same way i tryed "KinemeCorePlugin-20071110" it seems to work; it adds a new voice in QC menu, but no new patches in "patch list"

could you check Console.app to see if it's generating any warnings or messages?

18/11/07 22:01:31 Quartz Composer[894] *** QCPlugIn: Bundle at path "/Library/Graphics/Quartz Composer Plug-Ins/GLTools.plugin" is not a valid Quartz Composer plug-in 18/11/07 22:11:01 Quartz Composer[910] *** QCPlugIn: Bundle at path "/Library/Graphics/Quartz Composer Plug-Ins/GLTools.plugin" is not a valid Quartz Composer plug-in 18/11/07 22:12:18 Quartz Composer[915] *** QCPlugIn: Bundle at path "/Users/macbookpro/Library/Graphics/Quartz Composer Plug-Ins/GLTools.plugin" is not a valid Quartz Composer plug-in

let see... three different folder and the same message:"is not a valid Quartz Composer plug-in"

Try manually looking through the patch creator's list; The names probably won't match any searches you've performed (GL is in the Category name, as is Kineme)

i performed a search for "all", "name", "category" and "description"... but it doesn't exist in my patch list console messages could confirm this situation

lupino's picture
it works!

i put GLTools in /Library/Graphics/Quartz Composer Patches another time, i made a new search and GLTools patches appears i can't understand the reason maybe i made some mistake when i performed searches anyway thank you man !! now i solved my problem

ellenpan's picture
Re: wrong path

sorry, this may have been asked but I just can't solve the problem.

That is, I don't have "Quartz Composer Patches" folder under (~/Library/Graphics/) All I have is "Image Units" and "Quartz Composer Piug-ins" as you can see the attachment snapshot.

what should I do? Thank you for your kind patience

PreviewAttachmentSize
 2010-08-09 7.15.45 PM.png
2010-08-09 7.15.45 PM.png125.39 KB

cybero's picture
Re: wrong path

You're not the first and you will not be the last.

The answer is staggeringly simple.

You have to create such a Quartz Composer Patches folder to take the Kineme plugins, the path for which would be :-

/Users/YourUserName/Library/Graphics/Quartz Composer Patches.

That is where you install or drag and drop Kineme plugins and your own and 3rd party macros that do not install themselves.

You could also download Kineme Core and then use the plugin helper to make sure that you have your plugins all tickety-boo.

ellenpan's picture
Re: wrong path

Now it works! I did as your instruction and the plugin runs perfectly fine. Thanks a lot!!

:)